Vodi: Lana Praner z Gospodi

(kratek odlomek – celoten tekst obsega 40 strani)

Torej, tedanji konec se pokriva s sedanjim, približno zaključevalnim tirom konca.

Vendar, bolj ko imate aparature približane sebi, bolj vam je lahko. Tako pravite!
V resnici pa ste postali njihovi ujetniki. V resnici vam vaša, na primer, telefonija omogoča, da ste na roki vsakogar. Kadarkoli nekdo hoče, vas pocuka, vas spravi iz tira, zahteva od vas, pričakuje od vas – ne samo točnost, ampak vse, kar on hoče.
Pa pričnimo samo pri vaših najmlajših. Ali pri vaših nadrejenih. Ali pri vaših partnerjih. Ali pri vaših starših. Ali pri vaših prijateljih.

Kolikokrat na dan vidite ta fantastičen telefon, ki je vaš najboljši prijatelj? In skozi to pozabljate na sebe, ker se pričakuje, da se javite, ker se zahteva, da se javite, ker se pričakuje, da se več ne komunicira na štiri oči, ker se ne znate.
Ker je lažje pisati preko Facebookov, kjer je lažje pisati preko vaših, kot vidim, Instagramov in vsegá, kjer je lažje sebe pokazati v neki predvideni sliki, kar še zdaleč niste. Kjer dajete utripe spominov na sliko, kako zelo se imate lepo.

Pa, dajte no! Kdo izmed vas se ima lepo, ki se fotka, fotografira in objavlja javno? Niti malo ne! Ker ne delite sreče s tem! Ker ne delate slabo drugim, ampak slabo sebi.
Ko čez čas pogledate sliko, si upate iskreno reči, da vam je bilo res lepo? Si upate biti iskreni do sebe in priznati, da vam ni bilo lepo?!

Kaj si vsakdo želi?
Odmora. Počitka. Povezanosti z drug drugim. Povezanosti z naravo. Povezanosti morda s spolnostjo. Povezani z dotikom, s poljubom, s pripadnostjo, s simbiozo. S tistim nečem, kar je nekoč bilo.

Se kdaj spomnete na svojo mladost?
Ko ste bili še otroci, ko so vaši starši imeli toliko časa, da so vas vzeli v naročje in z vami capljali, se skakljali, veselili, radostili in peli.

Ustavite ta trenutek.
Pojdite še nazaj v generacijo nazaj. Pojdite v vaše dedke, babice. Kolikokrat so to naredili vam, kot vnukom?
Nadaljujte. Kolikokrat ste vi to naredili svojim otrokom oziroma kolikokrat v temu času to še naredite svojim otrokom, svojim partnerjem, svojim prijateljem?

Kolikokrat si upate biti iskreni oziroma ste pozabili biti iskreni!

Veste zakaj?
Zato, ker moč valovanja umetnih substanc, umetnega življenja vedno bolj prodira na frekvenco vaših čustev.

PDF datoteka – Sodobna tehnologija, Brežice (13. julij 2019)

VIDEO PRVI DEL:

VIDEO DRUGI DEL: